Pe raza localităţii Măgurele au funcţionat de-a lungul anilor mai multe unităţi de învăţământ. Credem că prima şcoală din comuna Vârteju a apărut în 1838, deoarece în 1840 ea este pomenită într-un act de inspecţie. Şcoala generală pe structura căreia a fost înfiinţat Liceul Teoretic „Horia Hulubei” a luat fiinţă în 1895 ca şcoală elementară şi a funcţionat într-un local din centrul oraşului, unde, în prezent, este Grădiniţa cu program normal.
În 1894, Academia Română a deschis la Măgurele, în conacul lăsat moştenire de Ioan Otteteleşanu, „un institut de fete românce cărora li se va da o creştere şi educaţie de bune nume de familie ... şi zestre 200 de galbeni fiecăreia”. Scriitorul Ioan Slavici, a fost director între anii 1894-1908, locuind cu familia la Măgurele. Aici a venit dese ori, în vizită, marele poet Mihai Eminescu. Institutul de fete a fost un precedent pentru o Şcoală Normală care forma învăţătoare şi mai târziu, un exemplu pentru înfiinţarea liceului teoretic. Institutul a funcţionat până în 1948, când este mutat în Bucureşti, în vechiul local luând fiinţă Institutul de Fizică Atomică. În 1903, la iniţiativa lui Spiru Haret a luat fiinţă prima bibliotecă populară din Măgurele.
Şcoala generală din Măgurele a funcţionat din 1895 până în 1977, în localul iniţial iar din acest an în localul nou construit (Corpul A), unde funcţionează şi în prezent. Există structuri cu clasele I-IV în Vârteju şi în Dumitrana. Pe teritoriul localităţii funcţionează trei Grădiniţe cu program normal şi o Grădiniţă cu program prelungit.
Din 1 septembrie 2003 a fost înfiinţat Liceul Teoretic cu clasele I-XII „Horia Hulubei” care funcţionează cu următoarele specializări:
ü profil real - specializarea informatică
-spcializarea ştiinţele naturii
ü profil uman - specializarea filologie
Liceul Teoretic a luat numele „Horia Hulubei” de la fizicianul de renume mondial care şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii în Măgurele unde a fost director al Institutului de Fizică Atomică.
Baza materială
· Corpul A (Scoala Generală cu clasele I-VIII): 20 de săli de clasă, un laborator de fizică, un laborator de chimie, un laborator de biologie, un cabinet de istorie, un cabinet de geografie, un cabinet de religie, un C.D.I., o bibliotecă, o sală de educaţie fizică şi sport
· Corpul B (Liceul cu clasele IX-XII): 12 săli de clasă, un laborator fizică-chimie, două cabinete de informatică, o bibliotecă, o sală de festivităţi, un cabinet consiliere, un cabinet de logopedie.
În dotare există 80 de calculatoare pentru elevi şi 10 laptopuri pentru cadrele didactice, cu acces la internet, reţea wirless, 7 imprimante, 3 multifuncţionale, 4 videoproiectoare, 2 table digitale şi alte dotări de specialitate pentru cabinetele si laboratoarele existente.
Resurse umane
Liceul teoretic cu clasele I-XII „Horia Hulubei” în anul şcolar 2010-2011 are 1234 elevi:
- 348 elevi - învăţământ primar
- 351 elevi - învăţământ gimnazial
- 535 elevi - învăţământ liceal, dintre care 384 (zi) şi 151 (seral)
De pregătirea acestor elevi se ocupă 67 cadre didactice dintre care 7 nu sunt titulari, fiind însă suplinitori calificaţi.
o 26 cadre didactice – gradul didactic 1
o 14 cadre didactice – gradul didactic 2
o 11 cadre didactice – definitivat
Există un doctor în chimie, 3 doctoranzi în fizică, 5 cadre didactice au masterul pe diverse specialităţi. Au fost acordate în ultimii ani şi se află în plată 19 gradaţii de merit.
Numeroase cadre didactice au obţinut diferite ordine, distincţii şi diplome:
ü „Meritul pentru învăţământ” în grad de cavaler
ü „Meritul pentru învăţământ” clasa a II-a
ü „Diploma Gheorghe Lazăr” clasele I, II şi III.
Multe dintre cadrele didactice din liceul nostru sunt metodişti: Chirea Atanase, Albu Valentina, Apostol Mihai, Băjenaru Nicoleta, Preda Cremona, Ungureanu Ioana, Sârbu Mioara şi inspectori şcolari: David Bianca, Apostol Roxana, Tudor Felicia, Iordache Titel iar domnul Gheorghe Emil este inspector M.E.C.T.S.
Parteneriate educaţionale
Începând cu anul 2000 se organizează anual Simpozionul Naţional „Mari clasici ai literaturii române” în parteneriat cu Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară şi Primăria Măgurele, la care au participat: Acad Eugen Simion, Acad. Augustin Buzura, Acad. Virgil Cândea. Sunt în derulare proiecte cu Facultate de Fizică a Universităţii Bucureşti (din 2009 până în prezent), cu Fundaţia „Tineri pentru Tineri” (din 2007 până în prezent), Fundaţia „Copiii Noştri” (din 2008 până în prezent. În cadrul proiectului „Măgurele: istorie, literatură, ştiinţă”, realizat împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României a fost amenajat în incinta Scolii Generale, Muzeul Şcolii, inaugurat în ianuarie 2010.
Relaţiile cu comunitatea locală s-au materializat în proiecte şi parteneriate încheiate cu Poliţia şi Consiliul Local şi cu sprijinul substanţial şi constant acordat şcolii, de către Primăria Măgurele.
Rezultate deosebite
De-a lungul anilor preocuparea pentru pregătirea excepţională a elevilor s-a materializat în numeroase premii şi menţiuni obţinute la concursuri şi olimpiade şcolare.
În ultimii 5 ani, Liceul Teoretic cu clasele I-XII „Horia Hulubei”, a fost reprezentat de elevii săi cu succes la faza naţională a olimpiadelor de: limba română, limba franceză, limba engleză, matematică, fizică, chimie, istore, geografie, biologie, psihologie, logică iar premiile la faza judeţeană au fost numeroase.
Prof. Roaită Carmencita a pregătit următorii elevi:
· Ion Denisa (clasa a X-a) – premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Istorie, etapa naţională, Breaza, 2006;
· Aranghel Simona (clasa a XII-a) – premiul I, faza judeţeană şi participarela Olimpiada de Istorie, etapa naţională, Târgu Mureş, 2008;
· Stancu Marina (clasa a IX-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Istorie, etapa naţională, Cluj, 2009;
· Stancu Marina (clasa a X-a premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Istorie, etapa naţională, Bacău, 2010.
Prof. Băjenaru Nicoleta a pregătit următorii elevi:
· Bolintineanu Ionuţ (clasa a XII-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la etapa naţională, concursul „Isorie şi societate în dimensiunea virtuală”, 2007;
· Nicolau Albert (clasa a XII-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la etapa naţională concursul „Isorie şi societate în dimensiunea virtuală”, 2008;
· Băjenaru Alexandru (clasa a VIII-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Istorie, etapa naţională, Târgu Mureş, 2008;
· Geambaşu Clara (clasa a XI-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Istorie, etapa naţională, Târgu Mureş, 2008;
· Geambaşu Clara (clasa a XII-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Istorie, etapa naţională, Cluj, 2009;
· Preda Maria (clasa a XII-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Istorie, etapa naţională, Bacău, 2010;
Prof. Popa Cătălin a pregătit următorii elevi:
· Petre Florin (clasa a VIII-a) faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Geografie, Satu Mare, 2009;
· Casapu Alina (clasa VIII-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Geografie, etapa naţională, Târgovişte, 2010;
· Bratu Alexandru (clasa a VIII-a) premiul II, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Geografie, etapa naţională, Târgovişte, 2010.
Prof. Cristescu Ştefania a pregătit următorul elev:
· Petre Florin (clasa a IX-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Geografie, etapa naţională, Târgovişte, 2010.
Prof. Bănulescu Ioana a pregătit următorul elev:
· Ababei Camelia (clasa a X-a) premiul I, faza judeţeană şi participare la Olimpiada de Psihologie, etapa naţională, 2009.
Rezultatele deosebite au fost înregistrate în ultimul deceniu, când la conducerea unităţii noastre şcolare s-au succedat următorii manageri:
Ø Dir. Constantin Tudora (2001-2008) şi Dir. Adj. David Bianca (2001-2007);
Ø Dir. Apostol Roxana (2008-2010) şi Dir. Adj. Roaită Carmencita (2007 până în prezent).
Carmencita Roaită
Dir. adj. Liceul Teoretic
“Horia Hulubei”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu