luni, 13 decembrie 2010

1. Radacinile



Ioan Ottetelesanu face parte dintr-o familie boierească venită în zona Olteniei de astăzi înainte de formarea stului medieval Ţara Românească (eveniment datat în 1290-1330). Această familie îşi avea domeniul pe care îl stăpânea în judeţul Vâlcea, în localitatea Otetelis, localitate după care membrii familiei îşi iau numele de Otetelişanu. Otetelişenii se răspândesc aproape pe întreg teritoriul Ţării Româneşti şi acced tot mai mult în funcţii publice. Astfel, Radu de la Otetelis şi Stroe de la Otetelis sunt spatari aproximativ în anii 1550 respectiv 1640.

Primul dintre membrii vechii familii boiereşti care adoptă ca nume de familie forma Ottetelişanu este Vlad, spătar pe la 1665, formă pe care o foloseşte în menţionarea numelui său în toate documentele.
Fii lui Vlad Ottetelişanu, Udrea, Matei, Dragomir şi Radu ocupă şi ei demnităţi precum cele de logofăt sau postelnic. Mare vornic este şi Preda Ottetelişanu pe la 1790 iar în perioada stăpânirii habsburgice (dupa 1718), Ilie Ottetelişanu ocupă, deasemenea, demnitatea de mare vornic în deistrictul Doljului. În jurul anului 1783, Şerban Ottetelişanu, este mare culcer şi ispravnic şi pe la 1880 Barbu Ottetelişanu este mare culcer.
Pe lângă aceste demnităţi importante ocupate de membrii familiei, se inscrie şi cea militară; în Războiul de independenţă din 1877, Petre Ottetelişanu se distinge ca şi comandant al unei unităţi militare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Razvan Tacoi
tel.:0766261449
razvantacoi@yahoo.com
http://magurele-ilfov.blogspot.com/